Het immuunsysteem volgens traditionele Chinese geneeskunde

mei 20, 2020

Immuunsysteem-volgens-traditionele-chinese-geneeskunde

Het immuunsysteem volgens de TCM

Het immuunsysteem dat we kennen uit de westerse geneeskunde is niet te vergelijken met wat we in de traditionele Chinese geneeskunde kennen. In het oude China waren de begrippen T cellen en B cellen en hoe en waar deze gevormd werden niet bekend. Nu zijn deze begrippen ook niet bruikbaar in de TCM. Er wordt meer naar het totale lichaam gekeken en elk ziektebeeld wordt vanuit een holistisch standpunt beoordeeld en behandeld. Maar hoe werkt ons immuunsysteem dan volgens de TCM? Waardoor worden we ziek en hoe komt het dat de ene persoon vatbaarder is voor ziekte dan een ander?

In dit artikel lees je meer over: immuunsysteem verhogen

Onze constitutie bestaat uit drie verschillende soorten Jing, maar laten we nu eerst eens kijken wat Jing is. Jing is uit het chinees vertaald essentie en heeft als oorsprong een meer substantiële basis. Er is voorhemelse Jing ook wel prenatale Jing genoemd en er is nahemelse Jing ook wel postnatale Jing genoemd. Voorhemelse Jing wordt geërfd van de ouders en bepaalt de constitutie en dus de weerstand van het lichaam, deze vorm van Jing is zeer kostbaar en moeilijk aan te vullen. Nahemelse Jing is makkelijker om aan te vullen. Door dagelijks goed te eten wordt dit Jing gevormd in samenwerking met de Maag en de Milt. De Maag zorgt voor het rotten en het rijpen van ons voedsel, de Milt zorgt voor het transport en de transformatie van ons voedsel.

Twee pijlers van het immuunsysteem

We hebben nu twee pijlers waar het lichaam op steunt. Eén deel met Jing waar niet zo veel aan gedaan kan worden en een ander deel met Jing wat dagelijks aangevuld moet worden. Dit laatste deel gaat nog een hele transformatie door omdat er vele vormen van Qi uit gedestilleerd kunnen worden. Onder invloed van de Maag en de Milt en de verwarmde kracht van Nier Yang wordt Gu Qi gevormd. Gu Qi betekent Qi van Voedsel, dit is een hele grove vorm van Qi en is niet direct bruikbaar voor ons lichaam. Gu Qi wordt door de Milt naar de thorax gestuurd waar in samenwerking met de Longen Kong Qi wordt aangevoerd. Kong Qi is gewoon de lucht die wij inademen. Dus Kong Qi plus Gu Qi wordt Zong Qi Deze vorm van Qi wordt gevormd in de thorax in samenwerking met de Milt en de Longen. Deze vorm van Qi is subtieler van vorm en kan nu door het lichaam gebruikt worden. Tevens word tussen de Nieren Yuan Qi gevormd, dit is de basis van Nier Qi. Yuan Qi is de drijfkracht voor de vorming van het Zhen Qi in de Longen door middel van Zong Qi. Zhen Qi is de Qi die je als acupuncturist gebruikt. Zhen Qi stroomt door de meridianen is verantwoordelijk voor het voeden van de organen. Zhen Qi en is de laatste stap in de Qi transformatie.

Een onderdeel van het Zhen Qi is het Ying Qi ook wel voedend Qi genoemd. Deze Qi circuleert in het interne, daar voedt en beschermt het de organen. Een ander onderdeel van het Zhen Qi is het Wei Qi ook wel defensieve Qi genoemd. Deze vorm van Qi circuleert in het externe tussen de huid en de spieren. De laatste twee soorten Qi zijn uit eindelijk de verdedigingslinies die het lichaam heeft om zich te beschermen tegen externe pathogenen. Ook Nier Jing speelt een rol bij de verdediging van het lichaam. Het bestaat uit het Voorhemels en het Na hemels Jing. Dit Jing wordt opgeslagen in de Nieren maar circuleert ook door het lichaam. Uiteindelijk is Nier Jing de genetische blauwdruk van het lichaam en geeft aan hoe veerkrachtig het lichaam is.

Zheng Qi en Xie Qi

Het Zheng Qi ook wel de ware of oprechte Qi genoemd is eigenlijk een verzamelnaam van alle soorten Qi die ons lichaam beschermen tegen aanvallen van externe pathogenen. Pathogenene Qi wordt ook wel Xie Qi genoemd. De soorten Qi die onder de term Zheng Qi vallen, zijn het Wei Qi dat meer in het externe van het lichaam circuleert tussen de huid en de spieren. Maar ook het Ying Qi en Nier Jing vallen onder het Zheng Qi. Het Ying Qi en Nier Jing beschermen het interne van het lichaam. Hoe sterker je Zheng Qi hoe sterker je weerstand. Je kunt eigenlijk de strijd tussen het Zheng Qi en Xie Qi vergelijken met een wedstrijd, degene die het sterkst is en de langste adem heeft wint.

Onze eigen Zheng Qi kunnen we zelf goed onderhouden of beïnvloeden door goed te eten en goed te slapen en niet te veel over te werken. Gewoon een gezonde levensstijl aanhouden en vooral je lichaam goed te beschermen tegen koude en wind doormiddel van kleding.

Wei Qi

Het Wei Qi is een onderdeel van het Zhen Qi en wordt ook wel defensieve Qi genoemd, Wei betekend beschermen en is een grovere van vorm dan het Ying Qi en circuleert in de buitenste lagen van ons lichaam. Het is een Yangere vorm van Qi vergeleken met het Ying Qi dat meer in het interne en in de organen circuleert en dus Yinner van aard is. De functie van Wei Qi is het lichaam beschermen tegen externe pathogene zoals Wind, Koude en Warmte. Een andere functie is het voeden en bevochtigen van de huid en de spieren. Ook regelt de Wei Qi het openen en sluiten van de poriën en daarmee het reguleren van de transpiratie en lichaamstemperatuur.

Wei Qi die tussen de huid en de spieren circuleert, staat onder controle van de Longen. Als er niet voldoende Long Qi is sluiten of openen de poriën zich niet goed en kan er spontaan zweten opreden. Een dergelijke Long Qi leegte verzwakt dus het Wei Qi, oftewel een zwakte in de defensie van ons lichaam en kan resulteren in vatbaarheden voor verkoudheden.

Wei Qi heeft zijn oorsprong in het Jing en het yuan Qi. Door de transformerende werking van Nier Yang wordt het Wei Qi geproduceerd. De weerstand van het lichaam wordt dus niet alleen bepaald door Long Qi maar ook door Nier Yang. Als deze transformatie van het Wei Qi niet goed verloopt, zal deze persoon zich erg kouwelijk voelen, omdat de huid en de spieren niet verwarmd worden daardoor zal je vatbaarder zijn voor Externe pathogenen.

De circulatie van het Wei Qi is 50 keer in een etmaal, 25 keer overdag en 25 keer s ’nachts. Overdag Circuleert het meer tussen de huid en de spieren en de externe meridianen. Het loopt van Tai Yang naar Shao Yang naar de Yangming meridianen. `S Nachts circuleert het meer in de interne Yin organen en stroomt het eerst naar de Nieren dan naar het Hart de Long de Lever en de Milt.

Ying Qi

Het Ying Qi ook wel voedend Qi genoemd is de Qi die geactiveerd wordt als we Deqi op de naald voelen. Deze vorm van Qi stroom intern en voedt de organen en daarmee het hele lichaam. Ying Qi is veel Yinner van aard dan het Wei Qi is nauw gerelateerd aan het Bloed en stroomt dus niet alleen in de Meridianen maar ook in de bloedvaten.

Nier Jing

Nier Jing is een belangrijke vitale substantie die een grote rol speelt in de menselijke fysiologie. De oorsprong van Nier Jing is het voorhemelse Jing en het nahemelse Jing. Nier Jing is net als het voor hemelse Jing overgeërfde energie die de constitutie van ons lichaam bepaalt. Nier Jing wordt aangevuld door het nahemelse Jing. Nier Jing is dus een onderdeel van het Voorhemelse en het Nahemelse Jing.

Nier Jing wordt opgeslagen in de Nieren maar circuleert ook door de Meridianen en dan vooral in de Qi Jing Bai Mai. Nier Jing speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het lichaam, het bepaalt de groei, voortplanting, ontwikkeling, seksuele rijping, conceptie en zwangerschap, menopauze en veroudering. De functie van Nier Jing is onder anderen de basis van onze constitutionele sterkte en onze weerstand tegen externe pathogenen. De Wei Qi is vooral verantwoordelijk voor de bescherming tegen externe pathogene, en haalt zijn kracht uit Nier Jing. Daardoor speelt Nier Jing een belangrijke rol in de verdediging van het lichaam.

Meer weten?

Acupunctuur kan je immuunsysteem verhogen. Als je meer informatie wilt over hoe acupunctuur ook jouw immuunsysteem kan ondersteunen en je weerstand kan verhogen, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een eerste kennismakingsgesprek . Dat kun je ook doen als je herstellende bent van de griep of covid 19 en als je je weer snel fit wilt voelen.

Immuunsysteem verhogen met acupunctuur

Acupunctuur voor een betere weerstand en minder kans op infecties

Gerelateerde artikelen