Helpt acupunctuur bij migraine of hoofdpijn?

mrt 25, 2020

Acupunctuur bij migraine

Acupunctuur bij migraine

Hoe helpt acupunctuur bij migraine of hoofdpijn

Migraine is verschrikkelijk. De allesoverheersende hoofdpijn dwingt je tot nietsdoen of in het donker op bed liggen. Je doet er alles aan om prikkels te vermijden en de pijn te verzachten. Maar het lijkt wel of niets helpt. Alleen uitzieken is een oplossing. Of kan acupunctuur helpen tegen hoofdpijn en migraine? PS: Mocht je (ook) last hebben van nekklachten, lees dan ons bericht over acupunctuur bij nekklachten.

Hoe kom je aan migraine?

Meestal weet je zelf wel wat bij jou migraine triggert. Vaak ben je extra gevoelig voor prikkels van buitenaf zoals lawaai, licht of drukte om je heen. Migraine kan ook een kwestie van hormonen zijn en is dan vaak gelinkt aan de menstruatiecyclus.

Migraine verloopt vaak in 4 fases:

 • De prodromale fase.
  Dit is de aanloopfase die gedurende uren of dagen voor een aura- of migrainefase voorkomt. Je merkt een geleidelijke opbouw.
 • De aurafase.
  In deze fase begint de migraine sterk op te komen. Dat duurt vaak enkele tientallen minuten tot een uur.
 • De migraine- of pijnfase.
  Deze fase is het heftigst en duurt meestal tussen de 4 en 72 uur.
 • De postdromale fase.
  In deze eind- of herstelfase verdwijnt de hoofdpijn langzaam maar zeker. Dat duurt van enkele uren tot soms wel dagen.

Klachten bij migraine en hoofdpijn

De ene migraine is de andere niet. Het verschilt van persoon tot persoon en van aanval tot aanval. Soms heb je het elke maand soms drie keer per jaar, soms heb je milde, soms zware symptomen. Dan hebben we het over lichte tot zeer zware hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, niet tegen licht kunnen of niet in een lawaaierige, drukke omgeving kunnen zijn. Veel migrainepatiënten sluiten zich op in een donkere, stille kamer totdat de migraineaanval voorbij is. Ook nek- en schouderklachten zoals stijfheid en pijn kunnen voorkomen. Vaak zijn mensen vermoeid en snel geïrriteerd. Hoofdpijn en migraine kunnen je leven dus behoorlijk ontregelen.

Wat kun je doen tegen hoofdpijn en migraine?

Migraine overkomt je. Zodra je de eerste verschijnselen van migraine bij jezelf waarneemt weet je wel weer hoe laat het is. Toch kun je er iets aan doen om de aanval en de pijn te verminderen of tegen te houden.

 • Vermijd situaties die een migraineaanval kunnen uitlokken. Denk aan lichtflitsen zoals bij tv-kijken en muziekoptredens. Ook een leven met veel drukte en stress maakt je gevoelig voor migraine. Als je vaak last hebt van migraine kan een drukke en stressvolle baan dus een probleem zijn. Die baan hoef je niet gelijk op te zeggen maar je weet in ieder geval dat die ook migraine kan veroorzaken. Neem een vrije dag zodra je merkt dat je in de aanloopfase terecht bent gekomen.
 • Zorg voor voldoende rust en regelmaat in je leven. Ga op -een vaste- tijd naar bed, leef regelmatig en ga je niet te buiten aan feestjes tot diep in de nacht of aan veel drank.
 • Let op je voeding en leefstijl. Ook hier geldt dat je verstandig om moet gaan met eten en drank en al te uitbundig leven.
 • Meditatie kan je helpen tot rust te komen. Als je elke dag een uurtje mediteert kun je daarmee migraine voorkomen.

Acupunctuur bij migraine

Acupunctuur bij migraine kan helpen, zowel bij het voorkomen ervan als bij het verminderen van de klachten.

Het grootste voordeel valt te behalen bij het preventief behandelen van een  bepaalde onbalans in je lichaam die de migraineaanval kan uitlokken. Een behandeling met acupunctuur kan spanningen weghalen waardoor je nachtrust verbetert. Daarvoor zijn speciale methoden zoals de local & global balansmethode van dr. Tan. Dat is een zeer effectieve manier om pijn of andere klachten te bestrijden. Bovendien merk je snel resultaat en direct verlichting van je klachten al tijdens het eerste consult. Pijn of klachten worden veroorzaakt door energieblokkades. De behandeling zorgt ervoor dat blokkades worden opgelost en de energie weer vrij kan gaan stromen. Daardoor raakt je lichaam weer in evenwicht waardoor je migraineklachten verminderen.

Maak op tijd een afspraak met een acupuncturist

Heb je regelmatig last van migraine en zware hoofdpijn? Dan loont het de moeite om een consult af te spreken bij een acupuncturist. Hij kan met jou bekijken wat je migraine vooral veroorzaakt en bezien of die oorzaken weggenomen kunnen worden. Ook kan hij als je pijn hebt met bijvoorbeeld de Dr. Tan behandeling snel zorgen voor verlichting. Loop vooral niet te lang door met migraineklachten. Hoe eerder er wordt gestart met behandelen des te sneller ben je er weer van af.

acupunctuur bij migraine
acupunctuur bij migraine
acupunctuur bij migraine

Hardnekkige hoofdpijn? Acupunctuur bij migraine helpt.

Acupunctuur bij migraine helpt, zowel bij het voorkomen ervan als bij het verminderen van de klachten.

Gerelateerde artikelen